Антоніна Янчишин

ЇїS6300186 (Copy) короваї – справжнє диво
У Цеценівці з давніх давен існує традиція – вирушати на весілля з калачем, а якщо на рушничок щастя стає чиясь родина, то у цьому випадку печуть коровай.
 
Цеценівчанка Антоніна Янчишина сама виходила заміж, тому чудово знає звичаї своїх односельців. А як її родичка у 1995 році вирішила створити сім’ю, то Антоніна Янчишина наважилась сама спробувати випекти для неї коровай. Тим більше, що у Цеценівці тоді ще пекли їх старші жінки, у яких можна було повчитись премудростям цієї непростої справи. Її сусідки, Ніна Степанівна Балагуда і Ніна Яківна Пелешок, поділилися тонкощами, віднайденими у старовинних звичаях і традиціях роботи відомих коровайниць, вироби яких славились далеко за межами рідного села, а Тамара Павлівна Кічур подарувала форми для випікання тіста. Перший коровай вдався чудово, і Антоніна Янчишина вирішила вбрати, прикрасити свій кондитерський виріб. З цукру виготовила троянди, під її умілими руками, як живі, неповторно розквітли ромашки.
…У пам’яті назавжди зберігся той день, коли її творіння побачили цеценівчани на весіллі. Їхньому захопленню і подиву не було меж. Спочатку односельці почали просити Антоніну Янчишину спекти і для них на весілля коровай, а потім до жінки почали звертатись знайомі, родичі молодят. На весіллях цеценівська коровайниця по- чала придивлятись і запам’ятовувати: там – така квітка виготовлена, там – така… З тих пір випікання короваїв для Антоніни Янчишиної стало справою для душі, бо не кожен сьогодні наважиться зайнятись такою фізично важкою роботою: розпалити дровами звичайну селянську піч, особливо у літню спеку, руками замісити тісто, вручну виробити його і наповнити ним форми, вигорнути жар і посадити коровай у піч, пильнуючи, щоб не пригорів. Ця працьовита цеценівчанка звернула увагу на те, що триярусний кондитерський виріб потрібно випікати чотири години, а потім ще й зготувати крем. Прикрашає кожен з них Антоніна Янчишина разом з чоловіком, Віктором Васильовичем, удвох, протягом двох годин, він з художнім смаком вбирає кондитерський виріб рушниками, лебедями, квітами, кошиками. І якщо на одне весілля всі родичі молодят замовляють у них, наприклад, шість короваїв, то кожен повинен бути неповторним, не схожим на інші.
Художній смак від батьків успадкувала їхня донька, яка вивчилась на дизайнера і вже два роки працює в Тернополі художником-ілюстратором, відповідає за оформлення найрізноманітніших етикеток, дитячих кубиків, ілюстрацій до книг і, приїжджаючи на вихідні дні у рідну Цеценівку, також вкладає у виготовлення короваїв частину свого натхнення. А вироби їхніх умілих рук захоплюють і дивують, приносять радість на весіллях щасливим і закоханим у Шумську і Обичі, у Людвищах і Підгайцях, у Тетильківцях і Дедеркалах, у Соснівці і Бірках, у Вілії і Новоставі. Ними тішаться і милуються, від їхньої неповторної самобутності не відвести очей, бо кожен з них – і рідкісний витвір мистецтва, і справжнє диво.
 
Такими працьовитими, чудовими людьми багатий наш край, і маємо цим пишатися.
Оксана ПИНДЮРА.
S6300175 (Copy)S6300181 (Copy)S6300200 (Copy)S6300197 (Copy)  S6300187 (Copy)S6300193 (Copy)S6300192 (Copy)
Фото0003 Фото0005 Фото0008 Фото0010Фото0011Фото0012Фото0014Фото0019Фото0020Фото0021Фото0031Фото0036
Фото0037 Фото0038